'

L’Alta Anoia està situada al centre de Catalunya a cavall entre les comarques de l’Anoia, la Segarra, el Bages i el Solsonès. Està formada per 11 municipis de la comarca de l’Anoia i la seva capital és Calaf amb 3.500 habitants.

És un territori poc conegut, format per petits nuclis rurals i masies aïllades, on els petits turons s’entrellacen amb els camps de conreu i amb els boscos de roures, alzines i pins. Aquí, com en d’altres indrets de Catalunya, l’esforç de diverses generacions de pagesos han fet possible el paisatge actual; així avui podem gaudir dels marges de pedra seca, de les barraques de vinya, de pous i fonts, de camps de conreu, de boscos,… Aquí ser pagès no té cap connotació negativa ans al contrari. El pagès és una persona respectada, que estima la natura i la vol protegir.

És un territori tranquil que viu sense presses, on la vida com anys enrere ve marcada per les pautes que marca la natura. S’han mantingut els valors tradicionals tot aprofitant els avantatges que la tecnologia moderna ens ha aportat. És un territori viu i amb empenta. No us ha de sorprendre veure molins de vent, les energies renovables, com l’eòlica, entre altres, són una aposta del territori. La sostenibilitat i el respecte pel medi ambient són una de les nostres fites.

Una forma excel·lent de gaudir del paisatge de l’Alta Anoia és practicant esport. És una zona de mitja muntanya on trobareu opcions per a tots els gustos. Podreu fer una excursió a peu, córrer per la muntanya, buscar un “geocatching”, fer marxa nòrdica, fer una excursió en BTT o també en bicicleta de carretera. Ah, i a la tardor també podreu anar a buscar bolets, és una molt bona zona de rovellons, llenegues, fredolics i cama grocs.

Per als amants de la BTT i de l’excursionisme trobareu un territori amb moltes opcions, des de pistes i camins ràpids amb desnivells baixos, camins amb rampes fortes, pujades llargues de fins 400m  de desnivell, corriols bonics i ombrius, corriols tècnics,…

La xarxa de carreteres té dues vies principals, l’autovia Eix Transversal i la C-1412 (carretera d’Andorra) que creuen el territori d’est a oest i de sud a nord respectivament. Llevat d’aquestes dues vies, la resta són carreteres secundàries ideals per a la pràctica de la bicicleta de carretera. Són vies tranquil·les que uneixen poblacions petites i tenen poc trànsit. La majoria estan ben pavimentades i no tenen voral. A més també hi ha pistes asfaltades, encara més tranquil·les i menys transitades.
Com el seu nom indica l’Alta Anoia es troba a un altiplà (700 m. altitud) trobareu un clima particular. Al llarg de l’any es pot gaudir de les 4 estacions de forma clara. A l’estiu uns migdies i tardes càlids i secs amb uns vespres frescos amb l’entrada de la marinada. Una tardor amb rosades ben abundants i les primeres boires que s’aixequen a mig matí per donar pas al sol. Un hivern que cada any deixa veure la neu i també la boira gebradora deixant uns paisatges sense paraules. Una primavera energètica amb uns canvis sobtats des del verd inicial dels camps, al groc intens dels camps de colza al maig, al color torrat dels cereals al juny.

És un territori amb història, que fou habitat ja fa uns 4.000 anys a.C durant el neolític, per poblacions sedentàries que feien una agricultura i ramaderia primitives, que coneixien la ceràmica, la cistelleria i els teixits i que tenien com a peculiaritat els monuments funeraris (sepulcres individuals coberts amb lloses de pedra). La descoberta arqueològica del 2.013 ha demostrat que els Prats de Rei, va ser una de les ciutats més importants de la Catalunya interior durant l’època ibèrica i romana (S. VI-VII a.C i I II a.C). Aquí es va establir l’anomenada Sikarra primer i Municipium Sigarrensis després, un poblat estratègic que comunicava les rutes comercials entre la costa i l’interior. Posteriorment, va ser un territori fronterer, entre cristians i musulmans, fins el S. IX quan és ocupat pels cristians. És a partir d’aquest moment, durant els segles X i XI, que es comencen a construir els diferents castells, torres de defensa, ermites i esglésies, com; el Castell de Boixadors, la Torre de la Manresana, el Priorat de Santa Maria, l’ermita de Sant Pere d’Ardesa… Un altre episodi important de la nostra història es produí el setembre de 1711 en l’anomenada batalla de Prats de Rei, una de les més importants de la Guerra de Successió.
No hem d’oblidar la nostra gastronomia, basada en la cuina tradicional. En ella podem trobar els plats, de la cuina de l’avia, elaborats amb els millor productes, o noves versions d’aquests, sorprenents, però amb la mateixa essència i qualitat.

Estem orgullosos de productes propis i exclusius, com és el cas del cigronet de l’Alta Anoia, que cultiven els nostres pagesos. Mai millor dit del “camp a la taula”! A part, hi ha nombrosos productes artesans de reconegut prestigi elaborats a la zona com; la botifarra de Calaf o de Sant Pere, els embotits derivats del porc, formatges i iogurts artesans, ous, mel, fruits secs,…